کد مطلب:399 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:291

تشریح پیوند
2878 مرده مسلمان را تشریح نمی توان نمود، و اگر تشریح كنند حرام است. و برای قطع سر او و قطع سایر اعضای او دیه است، كه در كتاب "تحریر الوسیله" ذكر نموده ام. ولی تشریح مرده غیر مسلمان جایز است و دیه ندارد، چه اهل ذمه باشد یا نباشد.



2879 اگر ممكن باشد تشریح غیر مسلمان، جایز نیست تشریح مسلمان برای یاد گرفتن مطالب طبی، اگر چه متوقف باشد حفظ جان مسلمانی یا عده ای از مسلمانان بر تشریح. و اگر با امكان تشریح غیر مسلمان، تشریح مسلمان كنند، معصیت كار، و برآنها دیه است.



2880 اگر توقف داشته باشد حفظ جان مسلمانی یا عده ای از مسلمانان بر تشریح، و امكان نداشته باشد تشریح غیر مسلمان، جایز است تشریح مسلمان. و اما برای یاد گرفتن، بدون آنكه زندگی مسلمانی موقوف بر آن باشد، جایز نیست و موجب دیه است.



2881 در موردی كه حفظ جان مسلمانان موقوف بر تشریح مسلمان است، بعید نیست دیه نداشته باشد. اگر چه احتیاط در دیه است.



2882 اگر حفظ جان مسلمانی موقوف باشد بر پیوند عضوی از اعضای میت مسلمانی، جایز است قطع آن عضو، و پیوند آن، و بعید نیست دیه داشته باشد. و آیا دیه بر قطع كننده است یا بر مریض، محل اشكال است، لیكن می تواند طبیب با مریض قرار دهد كه او دیه را بدهد. و اگر حفظ عضوی از مسلمان موقوف باشد بر قطع عضو میت، در این صورت بعید نیست جایز نباشد و اگر قطع كند دیه دارد. لیكن اگر میت در حال زندگی اجازه داد، ظاهرا دیه ندارد، لیكن جواز شرعی آن، محل اشكال است. و اگر خود او اجازه نداد، اولیای او بعد از مرگش نمی توانند اجازه بدهند و دیه از قطع كننده ساقط نمی شود، و معصیت كار است.



2883 قطع عضو میت غیر مسلمان برای پیوند، حرام نیست و دیه ندارد. لیكن اگر پیوند كرد، اشكال واقع می شود در نجاست آن و میته بودن آن برای نماز، اگر میته انسانی در نماز اشكال داشته باشد. بنابر این اشكال در میته مسلمان نیز هست.و اشكال نجاست اگر قبل از غسل قطع نمایند نیز هست، لیكن می توان گفت كه اگر عضو میت پس از پیوند، حیات پیدا كند، از عضویت میت می افتد و به عضویت زنده در می آید و نجس و میته نیست. بلكه اگر عضو حیوان نجس العین نیز پیوند شود، و زنده به زندگی انسان شود، از عضویت حیوان خارج و به عضویت انسان در می آید.



2884 اگر قطع عضو را بعد از مردن جایز دانستیم، بعید نیست كه در حال حیات، فروش آن جایز باشد، و انسان بتواند اعضای خودش را بفروشد برای پیوند، در مواردی كه قطع جایز است. بلكه جواز فروش تمام جسم را برای تشریح در موردی كه جایز است، خیلی بعید نیست، اگر چه بی اشكال نیست. لیكن گرفتن مبلغی برای اجازه دادن در مورد جواز مانع ندارد.



2885 انتفاع بردن به خون در غیر خوردن، و فروختن آن برای انتفاع حلال،جایز است. پس آنچه اكنون متعارف است كه خون را می فروشند برای استفاده مریضها و مجروحین مانع ندارد. و بهتر آن است كه مصالحه كنند، یا آنكه پول را در مقابل حق اختصاص یا در ازای اجازه خون گرفتن بگیرند، كه خالی از اشكال و احوط است.بلكه این احتیاط حتی الامكان ترك نشود. لیكن اگر گرفتن خون، برای صاحب آن ضرر داشته باشد، اشكال دارد، خصوصا اگر ضرر فاحش و زیاد باشد.



2886 جایز است خون بدن انسانی را به بدن دیگری منتقل كنند و وزن آن را با مقیاسهایی كه دارند تعیین كنند، و ثمن آن را بگیرند. و با جهالت به وزن، جایز است به طور مصالحه انتقال دهند. و احوط آن است كه پول را در مقابل اجازه نقل بگیرند، و این احتیاط چنانچه ذشت حتی الامكان ترك نشود.